Tam, gdzie powstała pierwsza polska książka kucharska
Malowniczo położony na zalesionym wzgórzu nad Leksandrówką, górujący nad miastem. Jeden z najbardziej znanych zabytków regionu, wiśnicki zamek, ma formę regularnej, czteroskrzydłowej budowli z wieżami na każdym rogu. Bywali tu możni i władcy, tworzyli zdolni humaniści: poeta Klemens Janicki, historycy Marcin Bielski i Stanisław Orzechowski. Na ścianach wisiały dzieła Tycjana, Rafaela czy Dürera. To także ważny punkt na gastronomicznej mapie kraju, powstała tu bowiem pierwsza polska książka kucharska. Organizowane ostatnio rekonstrukcje, koncerty i wystawy sprawiają, że obiekt jest coraz chętniej odwiedzany.
Kuchmistrz kronikarz
Z Włoch pochodziła dworska kapela przygrywająca dworzanom Lubomirskiego. W budynku, w sąsiedztwie ogrodów zamkowych, widowiska wystawiał prywatny teatr wojewody. Od strony południowo-wschodniej wzniesiono niski budynek kuchenny, a całość została otoczona fortyfikacjami bastionowymi w kształcie pięcioboku, z których każdy bok ma blisko sto metrów długości. Rezydencję otaczał obszerny park ze zwierzyńcem. Dworzaninowi hrabiego, Stanisławowi Czernieckiemu, zawdzięczamy dokładniejsze opisy codziennego życia zamkowego.
Więcej: Tam, gdzie powstała pierwsza polska książka kucharska – temi.pl