Wielkie ucztowanie na „Pleśnieńskim Bachusie”.
Już w niedzielę, 17 lipca Łowczówek (gm. Pleśna, pow. tarnowski) będzie miejscowością winem płynącą i kuszącą specjałami kulinarnymi. Wszystko za sprawą imprezy pn. „Pleśnieński Bachus”, która towarzyszy Świętu Owoców i Produktów Pszczelich.
– Poprzez organizację „Pleśnieńskiego Bachusa” chcemy osiągnąć kilka założonych celów. Przede wszystkim chcemy zachować od zapomnienia bogatą kulturę winną regionu, przypomnieć dawne sposoby i tradycje uprawy winorośli oraz winnice działające w Małopolsce, a także uwrażliwić lokalną społeczność na tradycje winiarskie, zwrócić uwagę na możliwości, jakie wiążą się z założeniem i prowadzeniem własnej winnicy. Mamy bogate dziedzictwo, które warto wykorzystać – podkreślają organizatorzy popularnej imprezy, której to będzie już 5. edycja. Dodajmy, że obecnie uprawa winorośli przeżywa renesans zarówno w Polsce, jak i na naszym regionie, aczkolwiek powrót do tradycji, odtwarzanie winnic i ich działalność w dalszym ciągu nie jest odpowiednio eksponowane. – Dostrzegamy potrzebę rozpowszechnienia wiedzy na temat tradycji i kultury winiarskiej Pogórza, jako swoistego centrum winnego poprzez wskazanie zarówno historycznych, jak i współczesnych argumentów – dodają organizatorzy. Argumenty są rzeczywiście mocne, o czym świadczy chociażby fakt, że Pleśnieński Bachus” stanowi element marki enoTARNOWSKIE która w 2019 r. otrzymała od Polskiej Organizacji Turystycznej certyfikat na najlepszy produkt turystyczny, a w 2022 r. tytuł Polskiej Marki Turystycznej.
Więcej na: http://www.kt24.pl/wielkie-ucztowanie-na-plesnienskim-bachusie/