W Pszczynie z wiejskim chlebem, smalcem i „tarninówką”
Walory turystyczne i kulinarne Tarnowa i regionu promowano podczas „Wielkiego Pikniku” w Pszczynie. Chodziło o zachęcanie Ślązaków do odwiedzenia podczas tegorocznych wakacji naszych stron. Stoisko ze specjałami kuchni regionalnej cieszyło się ogromnym powodzeniem.
Pieczony metodą tradycyjną chleb z wiejską kiełbasą oraz smalec z marchewką – to jedynie przykłady smakołyków przygotowanych przez gospodarstwo agroturystyczne Danuty Kostrzyńskiej z Jastrzębiej koło Ciężkowic. Przebojem okazała się „tarninówka” – herbata z tarniny. W Pszczynie zaprezentowano też bogatą ofertę publikacji o Tarnowie i regionie, można było dostać plany miasta oraz koszulki. Weekend w Tarnowie był główną nagrodą, zorganizowanego w czasie pikniku konkursie wiedzy o Małopolsce (rozstrzygnięto go na głównej scenie, tuż przed koncertem zespołu „Myslovitz”). Najlepszy okazał się mieszkaniec Cieszyna. – Ślązacy wraz zmieszkańcami Warszawy stanowią najliczniejszą grupę turystów krajowych wypoczywających w Tarnowie i okolicy – mówi Marcin Pałach, dyrektor Tarnowskiego Centrum Informacji. To właśnie kierowana przez niego placówka, na zaproszenie Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego, zadbała o promocję miasta i regionu w Pszczynie.