Trwa święto wina i jedzenia

16 września 2013 , Tagi: tarnow.net.pl

Na pierwszy wieczór zaprasza „Hotel Tarnovia”. Serwowane będą wina izraelskie w towarzystwie wspaniałej kuchni żydowskiej z gęsimi pipkami, cymesem, czuleniem, latkesem, kawiorem po żydowsku, bajglami. Atmosferę wieczoru podkreślą koncert zespołu Quartet Klezmer Trio oraz wystawa fotografii Dariusza i Wojciecha Kobylańskich „Chasydzi – powrót”. Początek o godz. 19.00.

Drugi wieczór Dionizji odbędzie się w kawiarni Kabaret.Tego dnia zamieni się ona w kawiarenkę z typowej paryskiej dzielnicy. Radość, młodość, bezpretensjonalność, zabawa. Mnóstwo lekkich przekąsek z serami w roli głównej. A do tego muzyka na żywo, rodem spod dachów Paryża. Start o godz. 18.00.

W środę na spotkanie w winami kalifornijskimi zaprasza „Cristal Park”. Tego wieczoru przeniesiemy się do kalifornijskich winnic oglądając unikatowe fotografie i słuchając prelekcji znawcy tematu, prezesa Cristal Parku, Witolda Kisały. Hitem będą przekąski serwowane przez szefa kuchni Cristalu, Przemysława Wojciechowskiego, kiedyś m.in. osobistego kucharza ambasadora USA. Początek o godz. 18.00.

W czwartek w „Pasażu” degustacja win polskich, pełnych charakteru, którym towarzyszą dania regionalnej kuchni polskiej. O polskich winach opowie Zofia Michałowska, a o oprawę gastronomiczną zadba Krzysztof Wróbel, szef kuchni. Także w czwartek wina i kuchnia chilijska, na spotkanie z nią zaprasza wojnicka restauracja „Missterium”. Początek o godz. 19.00.

W piątkowy wieczór niesamowita wyprawa do „Willi Krzyskiej” na pełne tajemnicy spotkanie z winami rumuńskimi, hrabią Draculą, rumuńskimi gołąbkami, smakowitymi pierożkami oraz piekielnie gorącymi i zimnymi lodami. Dla miłośników klimatów odleglejszych, wina południowoamerykańskie. Start o godzinie 19.00.

Sobotni wieczór wypełnią węgierski folklor z muzyką na czele, charakterystyczne, ostre zakąski i naprawdę wielkie wina. A wszystko to w madziarskich klimatach w „Winiarni u Sztylera”. To będzie prawdziwie pełne emocji spotkanie z węgierskimi tradycjami, winnicami, świeżymi węgrzynami i jedną z najlepszych na świecie kuchni. Początek o godz. 19.00.

W niedzielę wielki finał „U Jana”. Finał australijski. Na odległe i egzotyczne antypody przeniosą nas pełne smaku, egzotyczne dania kuchni australijskiej oraz najlepsze reservy: chardonnay, shiraz, merlot. Degustację win i potraw umili muzyka w australijskich klimatach. „U Jana” spotkanie z winami i kuchnią Australii rozpocznie się o godz. 10.00.

Program w skrócie:

16.09 – Restauracja w Hotelu „TARNOVIA” zaprezentuje wina izraelskie
17.09 – Kawiarnia „KABARET” zaprezentuje wina francuskie
18.09 – Restauracja w Hotelu „CRISTAL PARK” zaprezentuje wina kalifornijskie
19.09 – Restauracja „PASAŻ” zaprezentuje wina polskie
19.09 – Restauracja „MISSTERIUM” w Wojniczu zaprezentuje wina chilijskie
20.09 – Restauracja w Hotelu „WILLA KRZYSKA” zaprezentuje wina rumuńskie i południowoamerykańskie
21.09 – Restauracja „Winiarnia LIPPÓCZY PINCE” s.c. Sztyler i Hegedus zaprezentuje wina węgierskie
22.09 – Restauracja „U JANA” zaprezentuje wina australijskie

We wszystkich restauracjach będzie można skorzystać z „pakietu dionizyjnego” w cenie 50,00 zł/osoba. W cenie degustacja win oraz zakąsek. Obok „pakietu dionizyjnego” restauracje przygotują specjalne menu dostępne jedynie w czasie tarnowskiego Święta Wina.

Program „Wielkich Tarnowskich Dionizji” będzie wzbogacony również o ofertę winiarską z regionu tarnowskiego.

http://www.tarnow.net.pl/index.php?pokaz=wiadomosc&id=14243

tarnow.net.pl, 16.09.2013

RCIT.062-202/13

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej