To, co mamy najlepsze

4 września 2013 , Tagi: tarnowskieinfo.pl

Znamy listę laureatów konkursu na Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2013. 30 lipca komisja konkursowa odwiedziła osoby i gospodarstwa agroturystyczne, które zgłosiły swoje uczestnictwo w konkursie i dokonała oceny poszczególnych produktów. W skład jury wchodzili: Mirosław Banach wicestarosta tarnowski, członkowie Zarządu Powiatu Tarnowskiego – Jacek Hudyma i Józef Lazarowicz, Alina Bagińska – przedstawicielka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, Marcin Pałach – przedstawiciel Małopolskiej Organizacji Turystycznej, Eugeniusz Tadel – przedstawiciel Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Jan Czaja – przedstawiciel Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Po zapoznaniu się z ofertą zgłoszonych do konkursu produktów, komisja przyznała nagrody i wyróżnienia w kilku kategoriach. W kategorii „produkt turystyczny – agroturystka” pierwsze miejsce otrzymało gospodarstwo agroturystyczne „Chatka Włóczykija” Adama Gancarka, a wyróżnienie gospodarstwo agroturystyczne „Gajówka Jamna” (Eleonora Witkowska). W kategorii „produkt żywnościowy – danie regionalne” pierwsze miejsce przyznano „kluskom kudłatym” Grażyny Chmiel, wyróżniono „siuśbak” Koła Gospodyń Wiejskich Wola Rzędzińska i „strząska siedliszowską” Koła Gospodyń „U Tatara”. W kategorii „produkt żywnościowy – produkt regionalny” pierwsze miejsce uzyskały wspólnie „gomółka kowalowska” Jolanty i Mariusza Kramarczyków oraz „ciasto fasolowe” zgłoszone przez Lokalną Grupę Działania „Dunajec-Biała”. W kategorii „produkt żywnościowy – napój regionalny” najwyżej oceniono „czarną kawę zbożową” Koła Gospodyń Wiejskich Wola Rzędzińska, a wyróżnienie przypadło „Syropowi z kwiatów czarnego bzu” Jolanty i Mariusza Kramarczyków.

Wręczenie nagród laureatom odbędzie się 25 sierpnia podczas XV dożynek powiatu tarnowskiego, które w tym roku odbędą się w Radłowie.

TarnowskieInfo.pl, 07-08-2013, http://www.tarnowskieinfo.pl/news/10288,to-co-mamy-najlepsze.html

RCIT: 062-179/13

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej