Tajemnicza Degustacja – Tarnowskie Dionizje w Krakowie
Gulasz obok strudla i podhalańska bryndza obok rumuńskiej mamałygi! Nic tak dobrze jak zastawiony stół nie obrazuje wielokulturowości Galicji. Wszystkich jej smaków, całej jej złożoności na pewno nie dać się pokazać podczas jednej kolacji – ale spróbujemy pokazać Wam choć jej część. A ponieważ kuchnia Galicji jako typowa jako kuchnia pogranicza zawiera mieszankę kulinariów polskich i ukraińskich, z dużymi wpływami kuchni austriackiej, węgierskiej, żydowskiej to wieczór zapowiada się interesująco i międzynarodowo! W wycieczce po Galicji pomogą trzy przystawki, dwa dania główne i deser rodem z Podhala!
Menu:
1. Zupa kminkowa – specyficzna dla Krakowa, ale popularna też w innych zakątkach Galicji.
Gajus z winnicy Gaj pod Krakowem
2. Liptauer z bajglem – serowy przebój Cesarstwa Austro – Węgier.
2014 Solaris Winnica Janowice
3. Kawior z bakłażana – galicyjskie danie o żydowskich korzeniach, choć przebojem stało się w kuchni rosyjskiej.
2014 Hibernal Winnica Chodorowa
4. Maczanka po krakowsku – ulubione danie krakowskich woźniców, koniecznie z kajzerką i sporą ilością kminku!
2013 Rondino Winnica Zadora
5. Gulasz węgierski z rumuńską mamałygą – czyli południowe wpływy w małopolskiej kuchni.
RCIT. 421-241/15