Święto wina i jedzenia

16 września 2013 , Tagi: timeto.pl

Na pierwszy wieczór zaprasza Hotel Tarnovia. Serwowane będą wina izraelskie w towarzystwie wspaniałej kuchni żydowskiej z gęsimi pipkami, cymesem, czuleniem, latkesem, kawiorem po żydowsku, bajglami. Atmosferę wieczoru podkreślą koncert zespołu Quartet Klezmer Trio oraz wystawa fotografii Dariusza i Wojciecha Kobylańskich „Chasydzi – powrót”. Początek o godz. 19.00.

Drugi wieczór Dionizji odbędzie się w kawiarni Kabaret. Tego dnia zamieni się ona w kawiarenkę z typowej paryskiej dzielnicy. Radość, młodość, bezpretensjonalność, zabawa. Mnóstwo lekkich przekąsek z serami w roli głównej. A do tego muzyka na żywo, rodem spod dachów Paryża. Start o godz. 18.00.

W środę na spotkanie w winami kalifornijskimi zaprasza Cristal Park. Tego wieczoru przeniesiemy się do kalifornijskich winnic oglądając unikatowe fotografie i słuchając prelekcji znawcy tematu, prezesa Cristal Parku, Witolda Kisały. Hitem będą przekąski serwowane przez szefa kuchni Cristalu, Przemysława Wojciechowskiego, kiedyś m.in. osobistego kucharza ambasadora USA. Początek o godz. 18.00.

W czwartek w Pasażu degustacja win polskich, pełnych charakteru, którym towarzyszą dania regionalnej kuchni polskiej. O polskich winach opowie Zofia Michałowska, a o oprawę gastronomiczną zadba Krzysztof Wróbel, szef kuchni. Także w czwartek wina i kuchnia chilijska, na spotkanie z nią zaprasza wojnicka restauracja Missterium. Początek o godz. 19.00.

W piątkowy wieczór niesamowita wyprawa do Willi Krzyskiej na pełne tajemnicy spotkanie z winami rumuńskimi, hrabią Draculą, rumuńskimi gołąbkami, smakowitymi pierożkami oraz piekielnie gorącymi i zimnymi lodami. Dla miłośników klimatów odleglejszych, wina południowoamerykańskie. Start o godzinie 19.00.

Sobotni wieczór wypełnią węgierski folklor z muzyką na czele, charakterystyczne, ostre zakąski i naprawdę wielkie wina. A wszystko to w madziarskich klimatach w Winiarni u Sztylera. To będzie prawdziwie pełne emocji spotkanie z węgierskimi tradycjami, winnicami, świeżymi węgrzynami i jedną z najlepszych na świecie kuchni. Początek o godz. 19.00.

W niedzielę wielki finał U Jana. Finał australijski. Na odległe i egzotyczne antypody przeniosą nas pełne smaku, egzotyczne dania kuchni australijskiej oraz najlepsze reservy: chardonnay, shiraz, merlot… Degustację win i potraw umili muzyka w australijskich klimatach. U Jana spotkanie z winami i kuchnią Australii rozpocznie się o godz. 10.00.

http://www.timeto.pl/kultura/inne/2901-%C5%9Bwi%C4%99to-wina-i-jedzenia.html

12.09.2013, timeto.pl

RCIT: 062-197/13

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej