Sukces „Tarninówki”

7 stycznia 2010 , Tagi: InTARnet.pl

Tarnowska herbata z tarniny została wyróżniona w ogólnopolskim konkursie „Turystyczna Pamiątka z Regionu”, zorganizowanym przez Polską Organizację Turystyczną i Małopolską Organizację Turystyczną. Wyróżnienie przyznano w kategorii wytworów sztuki kulinarnej i regionalnych przysmaków o unikalnej recepturze.
Do konkursu zgłosiło „Tarniówkę” Tarnowskie Centrum Informacji.
„Tarninówka” jest wyrobem symbolizującym miasto Tarnów, bo według kronikarza Jana Długosza „nazwa pochodzi od krzewów tarniny, gęsto porastających pobliską Górę św. Marcina. Założyciel Tarnowa Spycymir wybudował zamek wśród krzewów tarniny. Do dzisiaj krzewy tarniny rosną w pobliżu ruin zamku.
Tarnowska herbatka stała się stała się hitem wśród pamiątek sprzedawanych w Tarnowskim Centrum Informacji w 2006 roku; ciągle rośnie jej sprzedaż również po sezonie i jest ulubioną pamiątką – prezentem mieszkańców Tarnowa i okolic dla Polaków mieszkających za granicą. Cieszy się ona także ogromnym powodzeniem na targach turystycznych m.in. w Poznaniu, Warszawie, Budapeszcie, Kijowie, Londynie, Berlinie oraz Veszprem. Tarninówkę serwuje także kilkanaście kawiarni oraz restauracji hotelowych w Tarnowie. Obecnie osoby, które ślizgają się na sztucznym lodowisko na tarnowskim rynku mogą rozgrzać się gorącą herbatą w kawiarniach już za złotówkę.
Herbata „Tarninówka” jest bardzo zdrowa. Jej skład to odziarniony owoc tarniny oraz kwiat hibiskusa. Poleca się ją osobom łatwo przeziębiającym się, wyczerpanym, pracującym umysłowo. Reguluje przemianę materii i pracę żołądka, oczyszcza organizm z toksyn. Tarnina jest jednym z najzdrowszych owoców dziko rosnących.
Ma więcej witaminy C niż cytryna, jest bardzo bogata w witaminę B, sole mineralne – magnez, wapń, żelazo i fosfor.

INTARNET

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej