Stworzą kulinarną strefę pod Tarnowem
W kompleksie budynków w Rzuchowej wyprodukują ekologiczną żywność z produktów od lokalnych rolników.
W Rzuchowej koło Tarnowa powstanie Strefa Aktywności Kulinarnej. W planach jest budowa pięciu budynków, dedykowanych branży spożywczej, z których każdy pełniłby inne funkcje na zasadach komercyjnych. Działalność nowo tworzonego inkubatora przedsiębiorczości opierać się ma między innymi na produktach dostarczanych przez rolników, którzy zajmują się produkcją ekologiczną.
Kompleks budynków dla branży spożywczej wybudują w Rzuchowej
Przygotowania do utworzenia Strefy Aktywności Gospodarczej w Rzuchowej już się rozpoczęły. Zabezpieczona została m.in. działka o powierzchni blisko pół hektara pod planowane inwestycje, a jednocześnie trwają prace projektowe jeśli chodzi o pełną dokumentację budowlaną oraz uzbrajanie terenu.
– Centrum Produktu Lokalnego, które funkcjonuje w Rzuchowej pełni przede wszystkim rolę warsztatową i promocyjną rolnictwa ekologicznego. Teraz chcemy wykonać kolejny krok i stworzyć inkubator przedsiębiorczości, którego założeniem będzie produkcja i sprzedaż na większą skalę – tłumaczy Jan Czaja z EnoTarnowskie – Polska Marka Turystyczna, pomysłodawca Strefy Aktywności Kulinarnej.
Projekt polega na stworzeniu podmiotu odpowiedzialnego za skup, przechowalnictwo, przetwórstwo oraz dystrybucję lokalnie wytwarzanej żywności związanej z Pogórzem.
W planach jest budowa pięciu budynków, które mają powstawać etapami. W ramach SAK powstaną:
- hala magazynowa do pakowania i obsługi sprzedaży online zarówno detalicznej, jak i hurtowej
- cukiernia, specjalizująca się w produkcji wyrobów na zamówienie, głównie pod imprezy w oparciu o produkty od rolników: owoce, jajka, mąkę ze starych odmian zbóż
- budynek, w którym powstawać będę wyroby garmażeryjne
- winiarnia win owocowych, bazująca m.in. na tradycji Owintaru, z produkcji których Polska słynęła w czasach międzywojennych
- nowoczesna kuchnia do prowadzenia zajęć warsztatowych dla osób, które chcą nauczyć się sztuki kulinarnej od najlepszych (tego typu zajęcia w CPL cieszą się ogromnym zainteresowaniem).
Duże środki na produkcję ekologiczną
Pomysł nie jest nowy. Podobne rozwiązania, jak te, które planowane są w Rzuchowej można znaleźć na terenie Jurajskiego Agro Fresh Parku, a także w Manufakturze Spożywczej w Białogardzie.