Poznaj tarnowski smak – herbata „Tarninówka”

13 lutego 2010 , Tagi: Wrota Małopolski

Nazwa miasta Tarnów według kronikarza Jana Długosza pochodzi właśnie od krzewów tarniny, gęsto porastających górę św. Marcina. Założyciel miasta wybudował zamek wśród tarniny. Do dzisiaj tarnina rośnie w pobliżu ruin zamku. Stąd pomysł, aby herbata z tarniny stała się nietypową pamiątką z Tarnowa.
Pierwsze opakowania „Tarninówki” pojawiły się już w Tarnowskim Centrum Infomacji przy Rynku 7. Jak każda herbata owocowa trzeba parzyć długo od 10 do 15 minut.
Można ją słodzić sokiem malinowym. Herbatę z tarniny można wypić w tarnowskich kawiarniach i restauracjach.
W Restauracji „Pasaż” dodawana jest za darmo przy zamówieniu posiłku, podobnie w Herbaciarni Trzy Słońca, Zaćmienie, Impresja. Restauracja hotelu Tarnovia proponuje „tarnowska herbatę” na śniadanie.
Oto pełna lista lokalów, gdzie można zamówić „Tarninówkę”
Restauracja Bristol – ul. Krakowska 9
Restauracja-hotel Tarnovia – ul. Kościuszki 10
Przepraszam – Rynek 10
Hybryda – Rynek 22
Restauracja „Pasaż” – Pl. Kazimierza Wielkiego
Restauracja „Impresja” – Rynek 12
Trzy Słońca – Rynek 16
Zaćmienie – Rynek 16
Przed sezonem turystycznym dołączą do nich kolejne punkty gastronomiczne. Właściciele lokali zainteresowani serwowaniem „Tarninówki” mogą się kontaktować z Tarnowskim Centrum Informacji (Rynek 7, tel 014 627 87 35).
Dodajmy, że herbatkę „tarninówka” polecana jest osobom łatwo przeziębiającym się, wyczerpanym, pracującym umysłowo. Reguluje przemianę materii i pracę żołądka, oczyszcza organizm z toksyn. Tarnina jest jednym z najzdrowszych owoców dziko rosnących. Ma więcej witaminy C niż cytryna. Jest bardzo bogata w witaminę B, sole mineralne – magnez, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera bogactwo kwasów organicznych, cukrów, pektyn i antocjanów.
Więcej o tarninie, przepisach z tego owocu na portalu www.tarnow.pl w dziale „Tarnowski Smak”.

Portal internetowy Malopolskie Wrota

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej