Powiat na targach w Poznaniu
Na stoisku powiatu tarnowskiego i TCI można było otrzymać materiały promujące region tarnowski, uzyskać informacje o najciekawszych i najbardziej atrakcyjnych turystycznie miejscach ziemi tarnowskiej, a także spróbować regionalnych przysmaków: wiejskiego chleba z pieca, miodu, dżemu z róży, marnowanych grzybów, przaśnych placków zbożowych tzw. „prołzioków”, doskonałych pasztetów i wędlin prezentowanych przez gospodarstwa agroturystyczne: „Stetson” z Jastrzębi, „U Kazika” i ” Końskie Zdrowie” z Ciężkowic oraz Gospodarstwa Agroturystycznego „Paryja” z Ołpin. Oferta cieszyły się sporym powodzeniem wśród zwiedzających.
Przebojem wśród prezentowanych produktów okazało się po raz kolejny doskonałe wino i trójniak z winnicy Michałowin koło Rzuchowej, tegorocznego laureata konkursu organizowanego przez Starostwo Powiatowe w Tarnowie na Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej w kategorii napój regionalny. Ważnym elementem przyciągającym uwagę zwiedzających były ciekawe stroje gospodarzy i sposób prezentacji produktu. Wiele pytań ze strony zwiedzających dotyczyło bazy agroturystycznej powiatu, tras rowerowych, pieszych i oczywiście lokalnej kuchni. Wielu osobom nawet z odległych końców Polski nie jest już obca tarnowska starówka czy ciężkowickie Skamieniałe Miasto. Poznańskie targi były ostatnią tego typu imprezą, w której w tym roku brał udział powiat tarnowski. Kolejne targi, na których będą promowane atrakcje turystyczne ziemi tarnowskiej, to przyszłoroczne targi turystyczne w Katowicach, Warszawie i Krakowie.