Po raz pierwszy wybierano najlepszy regionalny… napój

20 stycznia 2010 , Tagi: InTARnet.pl

W przypadku „napoju”, w powiecie tarnowskim producenci prześcigają się w pomysłowości. Można tutaj znaleźć wina, nalewki, miody. Ale jakość produktów, które w tym roku oceniało jury złożone z przedstawicieli władz powiatu, Urzędu Marszałkowskiego, Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Małopolskiej Organizacji Turystycznej, była bardzo wysoka. -Producenci wędlin, którzy zgłosili się do konkursu, nie stawiają na klienta masowego, ale takiego, który ceni naturalny smak, bez sztucznych dodatków, chemii, itp. – podkreśla wicestarosta tarnowski Mirosław Banach, który przewodniczył jury. W kategorii „produkt żywnościowy – produkt regionalny” najwyżej oceniono polędwicę filipowicką produkowaną przez Rolniczą Spółdzielnię Produkcyjną z Filipowic koło Zakliczyna.
W kategorii „produkt żywnościowy – napój regionalny” wyróżniony został trójniak miodowy z winnicy „Michałowin” w Rzuchowej. -Najlepszym napojem został trójniak, ale doskonałe jest również białe wino z winnicy „Michałowin”. Ma bardzo wysoką jakość. Jako smakosz win uważam że jest to jedna z lepszych propozycji dla lokalnej gastronomii, hoteli. Wino to może być śmiało podawane nawet w najlepszych restauracjach – przekonuje M. Banach.
Do udziału w konkursie na „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” zgłosili się również właściciele gospodarstw agroturystycznych, których w powiecie tarnowskim przecież nie brakuje. Okazuje się, że oferowane przez nich usługi z roku stoją na coraz wyższym poziomie a jakość usług podnosi się. Z biegiem czasu pojawiają się nowe pozycje dla gości, m.in. możliwość jazdy końmi huculskimi, budowane są korty tenisowe, baseny kąpielowe. Baza rozrywkowa dla gości jest ciągle rozbudowywana. Tak wysoki poziom ma tegoroczny zwycięzca w kategorii „produkt turystyczny – agroturystyka” – gospodarstwo agroturystyczne Stanisława Ziółkowskiego w Kończyskach w gminie Zakliczyn.
Warto jeszcze zaznaczyć, że w kategorii „produkt żywnościowy – danie regionalne” zwycięskie okazały się „etatowe” uczestniczki konkursu organizowanego przez Starostwo Powiatowe w Tarnowie: Teresa Bigos z Ciężkowic oraz Danuta Kostrzyńska z Jastrzębiej. Pierwsza oferowała „bigos Staropolski u Bigosów”, druga „rożki drożdżowe – kruche”. Specjalne wyróżnienie otrzymało także gospodarstwo agroturystyczne „U Kazika” w Ciężkowicach za najwyższą jakość potraw podawanych gościom – mięs, napojów, nalewek – oraz wysoki standard pokoi.
Nagrody i wyróżnienia tegorocznym laureatom wręczone zostały podczas dożynek powiatu tarnowskiego 31 sierpnia na stadionie „Dunajca” w Zbylitowskiej Górze.

INTARNET.PL

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej