„Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” szansą na promocje
W kategorii „produkt żywnościowy-produkt regionalny” zwyciężyła polędwica filipowicka produkowana przez Rolniczą Spółdzielnie Produkcyjną z Filipowic. Za to najlepsze danie regionalne to Bigos Staropolski u Bigosów oraz różki drożdżowe – kruche.
Tegoroczna edycja konkursu była nietypowa z uwagi na fakt, że po raz pierwszy wybierano także napój regionalny. W tej kategorii zwyciężył miód pitny trójniak. Oprócz tego, specjalne wyróżnienie otrzymało gospodarstwo agroturystyczne „U Kazika” w Ciężkowicach za najwyższą jakość potraw podawanych gościom oraz wysoki standard pokoi.
W skład jury wchodzili przedstawiciele władz powiatu, Urzędu Marszałkowskiego, Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Małopolskiej Organizacji Turystycznej. W ramach promocji zwycięzcy mogą liczyć także umieszczenie reklam ich produktów na stronie internetowej samorządu.