IV Wielkie Tarnowskie Dionizje: Wieczór chorwacki w „Pasażu”
Data: Czwartek, 15 października o godz. 20:00
Miejsce: Restauracja „Pasaż”, Plac Kazimierza Wielkiego 2
Cena: 60 zł
Menu na wieczór chorwacki:
Ravioli z krewetkami i boczkiem
Makrela marynowana w mandarynkach z knedlem chlebowym
Polędwiczka wieprzowa w zielonej panierce z puree z pieczonego batata
Palacinka z konfiturą z figi i sosem karmelowo – orzechowym
Wina:
Feravino MIRAZ Syrah
Feravino MIRAZ Cabernet
Kalazić Pinot Crni 2009
Kalazić Batina 2009
Erdutski Vinogradi Rizling
Wieczór zapowiada się pysznie. Szef kuchni skomponował menu kuszące śródziemnomorskimi smakami i aromatami. Podane będzie ravioli z krewetkami i boczkiem, makrela marynowana w mandarynkach z knedlem chlebowym, polędwiczka wieprzowa w zielonej panierce z puree z pieczonego batata oraz palacinka z konfiturą z figi i sosem karmelowo-orzechowym. Do dań perfekcyjnie dobrane wina, które zaprezentuje i o których opowie specjalnie zaproszony sommelier. Będą to: slawońskie: Syrah, Cabernet Sauvignon i Riesling, a z Baranji Pinot Noir i biały kupaż Kalazic Batina.
Z kolei w piątek, pojutrze, w Hotelu Krzyskim odbędą się warsztaty kulinarne połączone z degustacją wina. Poprowadzi je Wojciech Giebuta, szef działu kulinaria w magazynie „Czas Wina”.
A w przyszłym tygodniu w czwartek wina i kuchnia hiszpańska w restauracji w Hotelu Krzyskim. Z kolei dzień później w piątek Wina i Lody w Tatrzańskiej, czyli kolacja z winami kanadyjskimi w roli głównej.
RCIT. 421-268/15
http://www.tarnow.net.pl/index.php?pokaz=wiadomosc&id=17820