GALICYJSKI LIPTAUER

12 października 2015 , Tagi: cosnazabtv.bloog.pl

Liptauer podano podczas IV Wielkich Tarnowskich Dionizji, które zawędrowały na Tajemniczą Degustację do Krakowa do restauracji Pod Aniołami. Pięknie prezentowały się twarogowe kule na czarnym chlebku, w towarzystwie białych, radosnych Seyval Blanc i Hibernal z Winnicy Chodorowa.

Cóż to jest ten liptauer?  Ano, ser liptowski, czyli przebój klasycznej, galicyjskiej kuchni.  W oryginale liptauer to pasta zrobiona na bazie bryndzy owczej z okolic Liptova (stąd też nazwa). Dodaje się do niej węgierską paprykę, kapary i anchois. Do dzisiaj liptauer spotkasz w kuchniach regionalnych Słowacji, Węgier, Austrii, północnych Włoch i Bałkanów. W Małopolsce nieco zapomniany, chociaż jeszcze kilka dekad temu przyjęcie wydane w Krakowie czy Tarnowie nie mogło się bez liptauera obejść.

 

Więcej: http://cosnazabtv.bloog.pl/id,351659012,title,Galicyjski-Liptauer,index.html

RCIT. 421-266/15

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej