Dionizyjskie zabawy po tarnowsku.
Tygodniowa impreza zakończy się 13 listopada galą w Tarnowskim Teatrze im. Ludwika Solskiego. W poniedziałkowy wieczór smakosze spędzili sympatycznie czas w Restauracji Hotelu Tarnovia. Tematem przewodnim inauguracyjnej dionizyjskiej kolacji była kuchnia argentyńska i wina z Mendozy. Podano argentyńskie pierożki z nadzieniem mięsno-warzywnym, salsą pomidorową w towarzystwie rześkiego chardonnay. Stek z polędwicy argentyńskiej z sosem z zielonego pieprzu podany z kieliszkiem Malbeca dopełnił kulinarnego dzieła szefa kuchni. W Gminnym Centrum Kultury w Wierzchosławicach odbyły się warsztaty degustacji wina, które poprowadziła Anna Nowakowska, blogerka, pasjonatka wina, od kilku lat współpracująca z magazynem „Czas wina”. Uczestnicy mogli przekonać się, jaki wpływ na wino ma klimat, apelacja, rocznik i proces produkcji, w tym dojrzewanie w beczce. Porównywano wina z dwóch najbardziej popularnych szczepów: sauvignon blanc i cabernet sauvignon, wyprodukowanych w odmiennych klimatycznie regionach: Dolinie Loary, Nowej Zelandii, Mołdawii i Urugwaju. A co jeszcze przed miłośnikami wina i kuchni? Restauracja u Jana zaprasza w środę 9 listopada na wieczór australijski. Jeśli ktoś ma ochotę zgłębić sekrety i smak tradycyjnych aborygeńskich potraw, jak chociażby filetów ze strusia emu czy steków z kangura, to warto skorzystać z okazji. Restauracja Hotelu Cristal Park zaprasza w czwartek 10 listopada na potrawy z gęsiny w towarzystwie win świętomarcińskich z Winnicy Srebrna Góra oraz z Winnicy Rodziny Steców z Tuchowa. Miłośników śródziemnomorskich klimatów w piątkowy wieczór 11 listopada zaprasza Restauracja Hotelu Krzyskiego. Będą rozmowy o winie, bowiem w programie jest m.in. wieczór autorski Michała Bardela, redaktora naczelnego magazynu „Czas wina”, autora książek o tematyce winnej, w tym bestselleru „Zbrodnia i wina”, wydanego przez Wydawnictwo Znak. W sobotę 12 listopada Winnica Rodziny Steców oferuje zwiedzanie winnicy oraz degustację win. Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej organizuje warsztaty kulinarne w oparciu o produkty tradycyjne oraz prelekcję i degustację win z Winnicy Zadora ze Szczepanowic. Restauracja Błękitna Aleja w Tarnowie natomiast kusi finezyjną i ekscentryczną kuchnią hiszpańską. Amatorów rytmów latino Błęktina Aleja zaprasza na wino i tańce. Na parkiecie nie zabraknie salsy wszelakiego rodzaju, reggaetonu, timby, mambo i discofox, jak również bachaty i kizomby. Finał Tarnowskich Dionizji odbędzie się w Tarnowskim Teatrze. W programie spektakl „Z ziemi włoskiej do Polski”, prelekcja pt. „Winne szlaki w okolicach Tarnowa”, połączona z degustacją win z podtarnowskich winnic oraz warsztaty taneczne i pokazy w wykonaniu tarnowskich szkół tańca: Sun Salsa i Cubano Soy. Szczegółowe informacje i program są dostępne na stronie www.tarnowskiedionizje.pl .
Więcej: Temi nr (45) 1891, z dnia 9.11.2016, str. 29, www.temi.pl
RCIT421-359/16