Chorwackie smaki
Trwa trzeci tydzień IV Wielkich Tarnowskich Dionizji, imprezy zorganizowanej przez Tarnowską Organizację Turystyczną, a współfinansowanej z budżetu Tarnowa. Już dziś organizatorzy zapraszają na wieczór chorwacki w restauracji „Pasaż”.
Wieczór zapowiada się pysznie. Szef kuchni skomponował menu kuszące śródziemnomorskimi smakami i aromatami. Podane będzie ravioli z krewetkami i boczkiem, makrela marynowana w mandarynkach z knedlem chlebowym, polędwiczka wieprzowa w zielonej panierce z puree z pieczonego batata oraz palacinka z konfiturą z figi i sosem karmelowo-orzechowym.
Do dań serwowane będą perfekcyjnie dobrane wina, które zaprezentuje i o których opowie specjalnie zaproszony sommelier. Będą to: slawońskie: Syrah, Cabernet Sauvignon i Riesling, a z Baranji Pinot Noir i biały kupaż Kalazic Batina.
Spotkanie w restauracji „Pasaż” rozpocznie się o godzinie 19.00, a koszt udziału wynosi 50 złotych od osoby.
Z kolei w piątek, 16 października, w Hotelu Krzyskim odbędą się warsztaty kulinarne połączone z degustacją wina. Poprowadzi je Wojciech Giebuta, szef działu kulinaria w magazynie „Czas Wina”. Wejściówki kosztują 30 złotych.
A w przyszłym tygodniu w czwartek wina i kuchnia hiszpańska w restauracji w Hotelu Krzyskim. Z kolei dzień później, w piątek „Wina i Lody” w „Tatrzańskiej”, czyli kolacja z winami kanadyjskimi w roli głównej.