Piernik Tarnowski promuje ze smakiem

20 listopada 2024 , Tagi: malopolskaonline.pl

Co ma piernik do… Tarnowa? Otóż bardzo wiele! Podczas XII Wielkich Tarnowskich Dionizji miała miejsce premiera Piernika Tarnowskiego. Nowa atrakcja kulinarna miasta i regionu jest zakorzeniona w historii. Na przełomie XIX i XX w. przy ul. Wałowej w Tarnowie funkcjonowała fabryka cukierków, pierników, bombonów deserowych i skład czekolady Hermana Izraelowicza.

Dlaczego piernik a nie inny rodzaj wypieku? Przede wszystkim z uwagi na historyczne odniesienia, jak i atuty piernika pod względem możliwości organizacji warsztatów czy stosunkowo długiego okresu przydatności, co ma znaczenie, jeżeli chodzi o sprzedaż pierników, jako pamiątki z Tarnowa. Piernik świetnie się komponuje z winem, a to również jest ważne z uwagi na poszerzanie oferty kulinarnej enoturystyki. Opracowanie receptury zajęło blisko rok. Z tym niezwykłym zadaniem i dużym wyzwaniem zmierzył się Marcin Kostrzewa, Szef Kuchni Polskiej Marki Turystycznej enoTARNOWSKIE. Piernik wykonano na bazie starej odmiany pszenicy od rolników z Lipnicy Murowanej, miodu, tarninówki i śliwki węgierki. Całość dopieszczono piękną i smaczną dekoracją.

Więcej: https://www.malopolskaonline.pl/artykul/39808/Piernik-Tarnowski-promuje-ze-smakiem#google_vignette

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej