Piernik stanie się hitem turystycznym w Tarnowie? Powstała wyjątkowa receptura
Piernik Tarnowski ma być nowa słodką pamiątką turystyczna miasta i regionu. Recepturę tego wypieku, kojarzącego się z regionem, stworzyła Tarnowska Organizacja Turystyczna.
Pomysł zainspirowany był działająca w mieście na przełomie XIX i XX wieku fabryką piernika i czekoladowych słodkości Hermana Izraelowicza.
„Nie zachowały się żadne dokumenty źródłowe, poza starymi reklamami w gazetach, mówiące o tym, że właśnie ta fabryka pierników, czekoladowych bonbonów i skład czekolady, tutaj w Tarnowie, w dwóch miejscach występowała. To jest udowodnione, natomiast nie mamy żadnych zdjęć, rysunków, jak te pierniki wyglądały. Możemy tylko bazować na przekazach ludzi z tego terenu, jak te pierniki się przygotowywało i oczywiście na tym, co wówczas występowało, jeśli chodzi o lokalne składniki” – mówi Jan Czaja z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.
Kucharz Tarnowskiej Organizacji Turystycznej, Marcin Kostrzewa stworzył recepturę piernika, wykorzystując przede wszystkim stare odmiany zbóż.