Herbata Tarninówka wyróżniona
Tarnowska herbata z tarniny „Tarninówka” została wyróżniona w ogólnopolskim konkursie „Turystyczna Pamiątka z Regionu” zorganizowanym przez Polską Organizacje Turystyczna i Małopolską Organizację Turystyczną. Wyróżnienie przyznano w kategorii wytworów sztuki kulinarnej i regionalnych przysmaków o unikalnej recepturze.
Do konkursu zgłosiło „Tarniówkę” Tarnowskie Centrum Informacji, gdzie turyści codziennie kupują tę niecodzienną pamiątkę z miasta.
– Herbatka „Tarninówka” stała się hitem wśród pamiątek sprzedawanych
w Tarnowskim Centrum Informacji w 2006 roku. Ciągle rośnie jej sprzedaż również po sezonie i jest ulubioną pamiątką-prezentem mieszkańców Tarnowa i okolic dla Polaków mieszkających za granicą – podkreśla Marcin Pałach, dyrektor TCI.
Tarninówka cieszyła się ogromnych powodzeniem na targach turystycznych w Poznaniu, Warszawie, Budapeszcie, Kijowie, Londynie, Berlinie, Veszprem oraz podczas PICTURE Project Final Conference w Luksemburgu i Wielkiego Pikniku
w Pszczynie.
Przypomnijmy, że Tarninówkę serwuje już kilkanaście kawiarni oraz restauracji hotelowych w Tarnowie. Osoby, które ślizgają się na sztucznym lodowisko na tarnowskim rynku mogą rozgrzać się gorącą herbatą w kawiarniach już za złotówkę.
Herbata „Tarninówka” jest wyrobem symbolizującym miasto Tarnów, bo według kronikarza Jana Długosza „nazwa pochodzi od krzewów tarniny, gęsto porastających pobliską Górę św. Marcina. Założyciel Tarnowa Spycymir wybudował zamek wśród krzewów tarniny. Do dzisiaj krzewy tarniny rosną w pobliżu ruin zamku.
Herbata „Tarninówka” jest bardzo zdrowa. Jej skład to odziarniony owoc tarniny oraz kwiat hibiskusa. Poleca się ją osobom łatwo przeziębiającym się, wyczerpanym, pracującym umysłowo. Reguluje przemianę materii i pracę żołądka, oczyszcza organizm z toksyn. Tarnina jest jednym z najzdrowszych owoców dziko rosnących.
Ma więcej witaminy C niż cytryna. Jest bardzo bogata w witaminę B, sole mineralne – magnez, wapń, żelazo, fosfor.