Zgłoszono pamiątki

7 stycznia 2010 , Tagi: tarnow.pl

„Ażurowe jajo z herbem Tarnowa” – w kategorii artystyczne dzieło z lokalnym motywem oraz „Miodówka Pogórska” – w kategorii wytwory sztuki kulinarnej i regionalne przysmaki o unikalnej recepturze to pamiątki zgłoszone w tym roku na konkurs „Pamiątka turystyczna z regionu” przez Urząd Miasta Tarnowa i Tarnowskie Centrum Informacji – miejską jednostkę budżetową.
„Ażurowe Jajo z Herbem Tarnowa” to pamiątka wykonywana jest ręcznie z wydmuszki jaja gęsiego przez wywiercanie otworów w nieutwardzonej skorupce.
Otwory wywiercane są przy użyciu maszyny do prac precyzyjnych i wiertła dentystycznego. Jaja są barwione i malowane farbami syntetycznymi. Wykonanie jednej pracy zajmuje ok. 12 godzin. Motywy nawiązują do herbu Tarnowa – Leliwy, który przedstawia półksiężyc oraz sześcioramienną gwiazdę.
oraz
„Miodówka Pogórska” produkowana jest według przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie przez doświadczonych pszczelarzy z Pogórza Ciężkowickiego. Jego głównym składnikiem jest miód spadziowy charakteryzujący się niezwykle ciekawym aromatem oraz smakiem. Miód ten pochodzi z lasów jodłowo – bukowych Parku Krajobrazowego Pasma Brzanki i Ciężkowicko – Rożnowskiego Parku Krajobrazowego.
Kapituła konkursu zbierze się na początku lutego a ogłoszenie i wręczenie nagród odbędzie się w Warszawie, w drugiej połowie lutego, podczas uroczystej gali.
W ubiegłorocznej edycji konkursu wyróżniona została herbata Tarniówka, zgłoszona przez Tarnowskie Centrum Informacji. Zarówno oryginalny skład herbaty, zawierający owoce tarniny, jak i jej nazwa, nawiązują do jednej z legend wyjaśniających pochodzenie nazwy Tarnów. www.tarnow.pl

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej