II Wielkie tarnowskie Dionizje – Święto wina i jedzenia

16 września 2013 , Tagi: glos24.pl

Na pierwszy wieczór zaprasza Hotel Tarnovia. Serwowane będą wina izraelskie w towarzystwie wspaniałej kuchni żydowskiej z gęsimi pipkami, cymesem, czuleniem, latkesem, kawiorem po żydowsku, bajglami. Atmosferę wieczoru podkreślą koncert zespołu Quartet Klezmer Trio oraz wystawa fotografii Dariusza i Wojciecha Kobylańskich „Chasydzi – powrót”. Początek o godz. 19.00.
Drugi wieczór Dionizji odbędzie się w kawiarni Kabaret. Tego dnia zamieni się ona w kawiarenkę z typowej paryskiej dzielnicy. Radość, młodość, bezpretensjonalność, zabawa. Mnóstwo lekkich przekąsek z serami w roli głównej. A do tego muzyka na żywo, rodem spod dachów Paryża. Start o godz. 18.00.
W środę na spotkanie w winami kalifornijskimi zaprasza Cristal Park. Tego wieczoru przeniesiemy się do kalifornijskich winnic oglądając unikatowe fotografie i słuchając prelekcji znawcy tematu, prezesa Cristal Parku, Witolda Kisały. Hitem będą przekąski serwowane przez szefa kuchni Cristalu, Przemysława Wojciechowskiego, kiedyś m.in. osobistego kucharza ambasadora USA. Początek o godz. 18.00.
W czwartek w Pasażu degustacja win polskich, pełnych charakteru, którym towarzyszą dania regionalnej kuchni polskiej. O polskich winach opowie Zofia Michałowska, a o oprawę gastronomiczną zadba Krzysztof Wróbel, szef kuchni. Także w czwartek wina i kuchnia chilijska, na spotkanie z nią zaprasza wojnicka restauracja Missterium. Początek o godz. 19.00.
W piątkowy wieczór niesamowita wyprawa do Willi Krzyskiej na pełne tajemnicy spotkanie z winami rumuńskimi, hrabią Draculą, rumuńskimi gołąbkami, smakowitymi pierożkami oraz piekielnie gorącymi i zimnymi lodami. Dla miłośników klimatów odleglejszych, wina południowoamerykańskie. Start o godzinie 19.00.
Sobotni wieczór wypełnią węgierski folklor z muzyką na czele, charakterystyczne, ostre zakąski i naprawdę wielkie wina. A wszystko to w madziarskich klimatach w Winiarni u Sztylera. To będzie prawdziwie pełne emocji spotkanie z węgierskimi tradycjami, winnicami, świeżymi węgrzynami i jedną z najlepszych na świecie kuchni. Początek o godz. 19.00.
W niedzielę wielki finał U Jana. Finał australijski. Na odległe i egzotyczne antypody przeniosą nas pełne smaku, egzotyczne dania kuchni australijskiej oraz najlepsze reservy: chardonnay, shiraz, merlot… Degustację win i potraw umili muzyka w australijskich klimatach. U Jana spotkanie z winami i kuchnią Australii rozpocznie się o godz. 10.00.
Program:
16.09 – Restauracja w Hotelu „TARNOVIA” zaprezentuje wina izraelskie
17.09 – Kawiarnia „KABARET” zaprezentuje wina francuskie
18.09 – Restauracja w Hotelu „CRISTAL PARK” zaprezentuje wina kalifornijskie
19.09 – Restauracja „PASAŻ” zaprezentuje wina polskie
19.09 – Restauracja „MISSTERIUM” w Wojniczu zaprezentuje wina chilijskie
20.09 – Restauracja w Hotelu „WILLA KRZYSKA” zaprezentuje wina rumuńskie i południowoamerykańskie
21.09 – Restauracja Winiarnia LIPPÓCZY PINCE s.c. Sztyler i Hegedus zaprezentuje wina węgierskie
22.09 – Restauracja „U JANA” zaprezentuje wina australijskie
We wszystkich restauracjach będzie można skorzystać z „pakietu dionizyjnego” w cenie 50,00 zł/osoba. W cenie degustacja win oraz zakąsek. Obok „pakietu dionizyjnego” restauracje przygotują specjalne menu dostępne jedynie w czasie tarnowskiego Święta Wina.
Program „Wielkich Tarnowskich Dionizji” będzie wzbogacony również o ofertę winiarską z regionu tarnowskiego.

http://www.glos24.pl/wiadomosci/31981-ii-wielkie-tarnowskie-dionizje-swieto-wina-i-jedzenia

glos24.pl, 16.09.2013

RCIT.062-204/13

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej