Smaczny wieczór z Draculą

14 października 2014 , Tagi: cosnazabtv.bloog.pl

Tymczasem to nie gościom wpijano się w szyję, to goście gryźli pyszne dania i popijali wina pasujące doń, jak ulał, bawiąc się wybornie przy opowieściach znawcy transylwańskich tematów, Adama Bartosza oraz Justyny i Jacka Jabłońskich, wieloletnich mieszkańców Bukaresztu.

 

A co podano do jedzenia i picia? Z win Recas sauvignon blanc, Recas cabernet sauvignon i muscat Cocosul dintre. Do win typowe rumuńskie dania. Na przystawkę delikatne pierożki nadziewane mięsem w białym, pikantnym sosie, trochę przypominające w formie polskie uszka. Danie główne, to rzecz jasna – spolonizowana nieco – wersja sarmali, czyli rumuńskich gołąbków z filetem drobiowym i sosem. I deser, prawdziwie niebiański. Udało nam się, bez stosowania wampirycznych chwytów i sztuczek, wydobyć przepis na transylwańską wersję słynnej panna cotty. Oto i on.

 

Potrzebujemy uruchomić wrodzony talent kulinarny, wyobraźnię i smak. Poza tym: 3 łyżeczki żelatyny w proszku, 1 laskę wanilii, 250 ml śmietanki kremówki UHT 36%, 250 ml pełnego mleka, 80 g cukru, 1 łyżkę syropu różanego oraz świeże maliny (ewentualnie truskawki) i mus lub sos owocowy.

 

Mając powyższe i będąc pełnymi dobrych myśli, energii i emocji, działamy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Do rondelka wlewamy śmietankę kremową i mleko, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę wanilii. Mieszając podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do zagotowania i szybko odstawiamy z ognia. Dodajemy namoczoną żelatynę, mieszając energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści. Mieszankę wlewamy do 4 filiżanek (każda po 125 ml pojemności). Teraz odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc, by masa stężała (Uwaga! Sztuczka techniczna: aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody). Deser wykładamy na talerzyk, podajemy ze świeżymi owocami i musem owocowym. Możemy też skropić syropem różanym, posypać czekoladą.

 

RCIT.062-254/14
http://cosnazabtv.bloog.pl/id,343879348,title,Smaczny-wieczor-z-Dracula,index.html?smoybbtticaid=6139ee

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej