GALICYJSKI LIPTAUER
Liptauer podano podczas IV Wielkich Tarnowskich Dionizji, które zawędrowały na Tajemniczą Degustację do Krakowa do restauracji Pod Aniołami. Pięknie prezentowały się twarogowe kule na czarnym chlebku, w towarzystwie białych, radosnych Seyval Blanc i Hibernal z Winnicy Chodorowa.
Cóż to jest ten liptauer? Ano, ser liptowski, czyli przebój klasycznej, galicyjskiej kuchni. W oryginale liptauer to pasta zrobiona na bazie bryndzy owczej z okolic Liptova (stąd też nazwa). Dodaje się do niej węgierską paprykę, kapary i anchois. Do dzisiaj liptauer spotkasz w kuchniach regionalnych Słowacji, Węgier, Austrii, północnych Włoch i Bałkanów. W Małopolsce nieco zapomniany, chociaż jeszcze kilka dekad temu przyjęcie wydane w Krakowie czy Tarnowie nie mogło się bez liptauera obejść.
Więcej: http://cosnazabtv.bloog.pl/id,351659012,title,Galicyjski-Liptauer,index.html
RCIT. 421-266/15