V Wielkie Tarnowskie Dionizje

8 listopada 2016 , Tagi: cosnazab.pl

7 listopada o godz. 19.00 w Restauracji Hotelu „Tarnovia” Wieczór Argentyński. W programie prezentacja i serwis wina przez profesjonalnych sommelierów, pokaz tanga argentyńskiego, tańce Latino. W menu m.in.: argentyńskie pierożki z nadzieniem mięsno-warzywnym i salsą pomidorową na sałatach, stek z polędwicy argentyńskiej z sosem z zielonego pieprzu, pieczony ziemniak z sosem aioli.

9 listopada o godz. 19.00 w Restauracji „U Jana” Wieczór Australijski. W menu dwa zestawy:carpaccio ze strusia, stek z kangura z karmelizowaną cebulką z plastrami ziemniaków i cukinii, mus czekoladowy z migdałami; kem z kukurydzy z czerwonym curry, stek ze strusia z grillowanymi szparagami, rozetki ziemniaczane pod sosem z zielonego pieprzu, tort Pavlova. Do każdego zestawu wino australijskie do degustacji.

10 listopada o godz. 19.00 w Restauracji Hotelu „Cristal Park” Wieczór z Gęsiną i Winami Świętomarcińskimi. Zaprezentowane zostaną dania z gęsiny oraz lokalne wina świętomarcińskie. Wśród win będą wina z winnicy Srebrna Góra – Kraków oraz Winnicy Rodziny Steców z Tuchowa. O swoich winach osobiście opowie Rafał Stec. 

11 listopada o godz. 19.00 w Hotelu Krzyskim Wieczór Włoski. Kolacja to przystawka, danie główne i deser w typowo włoskim stylu, podkreślone czterema kieliszkami najsłynniejszych włoskich win. Ponadto warsztaty degustacji wina połączone z wieczorem autorskim Michała Bardela.

12 listopada o godz. 14.00 w  Restauracji Błękitna Aleja Wina Hiszpańskie. Menu wieczoru to trzydaniowy posiłek z potraw kuchni hiszpańskiej oraz 2 kieliszków wina. Oferta obejmuje dwa różne zestawy do wyboru.

Tradycyjnie podczas Dionizji przedstawiona zostanie  oferta winiarska regionu tarnowskiego. 11 listopada o godz. 17.00. w Centrum Produktu Lokalnego (Rzuchowa 1A) warsztaty kulinarne w oparciu o produkty tradycyjne i wino oraz prelekcja i degustacja win z Winnicy Zadora ze Szczepanowic i kolacja na bazie potraw regionalnych. 12 listopada od godz. 14.00 Dzień Otwarty Winnicy Rodziny Steców. Właściciel Winnicy zaprasza wszystkich zainteresowanych uprawą winorośli w Polsce oraz osoby, które chcą spróbować lokalnych win.

Dionizjom towarzyszą tematyczne imprezy. 7 listopada o godz. 17.30 w ratuszu wystawa archiwaliów o tematyce winnej ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Tarnowie i prelekcja na temat wina w kulturze żydowskiej. 8 listopada w godz. 18.00-21.00 w Centrum Kultury Wsi Polskiej w Wierzchosławicach „Dionizje w Wierzchosławicach/spotkanie z winem”. Podczas warsztatów blogerka kulinarna Anna Nowakowska przedstawi dwa najbardziej popularne szczepy: Sauvignon Blanc i Cabernet Sauvignon. Uczestnicy spotkania zapoznają się również z lokalnymi winami z jednej z podtarnowskich winnic Zadora. 12 listopada w godz. 21.00-03.00 w Restauracji Błękitna Aleja Tarnów „Gorące rytmy latino”, czyli dionizyjska gorączka sobotniej nocy.

Finał „V Wielkich Tarnowskich Dionizji” odbędzie się w tarnowskim teatrze 13 listopada. Początek godz. 17.00. W programie spektakl „Z ziemi włoskiej do Polski”, prelekcja „Winne szlaki w okolicach Tarnowa” połączona z degustacją win z podtarnowskich winnic, „Sun Salsa nakręca” – warsztaty taneczne oraz pokaz tańca w wykonaniu tarnowskich szkół tańca. V Wielkie Tarnowskie Dionizje organizowane są przez Tarnowską Organizację Turystyczną oraz wspomniane tu już restauracje i instytucje. Projekt współfinansowany jest z budżetu Miasta Tarnowa. Medialnym patronem Dionizji jest Gazeta Krakowska.         

http://www.cosnazab.tv/jeszcze-cieple,483

RCIT.345/16

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej