Adaptacja Młyna Szancera
Hotel i restauracja na dużej zielonej działce z dostępem do Wątoku – tak ma po remoncie wyglądać Młyn Szancera w Tarnowie.
Inwestor na temat adaptacji rozmawiał z przedstawicielami służby ochrony zabytków.- Cieszy, że właścicielem został tarnowianin, czyli ktoś, komu powinno zależeć na zabytku – twierdzi szef tarnowskiej delegatury urzędu konserwatora Andrzej Cetera. – Plany dotyczą zachowania najbardziej istotnych elementów kompleksu, późniejsze obiekty zostaną wyburzone – dodaje.
Kompleks przemysłowy zlokalizowany jest na północnym brzegu Wątoku. Powstał w drugiej połowie dziewiętnastego wieku, ale na początku kolejnego stulecia był systematycznie przebudowywany. Zmieniał się też sposób zagospodarowania działki. W części przemysłowej oddzielonej od willi Szancera dużym ogrodem, na początku powstał młyn i kaszarnia.
Później dobudowano spichlerz, kolejne budynki wznoszono od strony północnej i wschodniej. Kwerenda w dokumentach wskazuje, że na tym terenie istniały także obiekty, które nie zachowały się do naszych czasów, jak kuźnia i magazyny. Podczas adaptacji do nowych funkcji założono zachowanie zewnętrznego charakteru i wyrazu architektonicznego poszczególnych budowli.