Koziołki z Żabna na Liście Produktów Tradycyjnych

7 grudnia 2012 , Tagi: produkt tradycyjny , Żabno

„Koziołki” pochodzą z gminy Żabno, a dokładniej z Siedliszowic, gdzie tradycja ich wyrobu przekazywana jest pokoleniowo od dziesięcioleci. Aby je wykonać niezbędne są jajka, mąka, ser biały, maślanka oraz tłuszcz do smażenia. Gotowe „koziołki” posypywane są cukrem pudrem. Najlepiej smakują po kilku minutach od wyjęcia z naczynia, w którym się smażą, gdy jeszcze są lekko ciepłe.

O promocję i jakość „koziołków” dba Koło Gospodyń Wiejskich U Tatara oraz Lokalna Grupa Działania Zielony Pierścień Tarnowa. Przysmak regionalny doczekał się rejestracji przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i 30 listopada został oficjalnie wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.Dokładny przepis na „koziołki” można znaleźć na stronie gminy Żabno .

 

 

7.12.2012, Tarnowianin.com

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej