Tarnowskie: kolejnych sześć potraw regionalnych na liście

3 kwietnia 2013 , Tagi: ciekawostka

Doceniono kolejne kulinaria z naszego regionu. Na ministerialną listę produktów tradycyjnych wpisano sześć potraw. Pięć z nich to wyroby z Powiśla Dąbrowskiego, jeden jest smakołykiem z Bocheńszczyzny.

Dotychczas do specjałów mogących pochwalić się mianem elementu dziedzictwa kulturowego danego regionu zaliczono: śliwowicę wyborną z Chełmskiej Góry nad Rabą (koło Bochni), chleb żarnowy z Łomnej (gm. Nowy Wiśnicz), siuśpaj z Woli Rzędzińskiej (gm. Tarnów) oraz koziołki i strząskę z Siedliszowic (gm. Żabno).
Teraz mamy sześć nowych powodów do dumy. Zdominowaną przez Powiśle listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi otwierają blachorze.

– Wypiekania tej potrawy nauczyła mnie babcia. Dawniej, gdy brakowało chleba, to wrzucało się ciasto na letnią blachę tradycyjnego pieca kaflowego. Można je przyrządzać na kuchence gazowej, ale to nie to samo – opowiada Krystyna Światłowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Grądach (gm. Mędrzechów). Kobieta, cztery lata temu, z okazji gminnych dożynek ocaliła produkt od zapomnienia. – Ludzie stali w takiej kolejce, że aż przypomniały się czasy PRL – dodaje z uśmiechem gospodyni.
Radości nie kryją też w „malowanej wsi”, czyli Zalipiu. Miejscowe pierogi również zaliczono do unikalnych. Obok nich na stole rady ds. produktów tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka umieszczono chleb z Gruszowa k. Dąbrowy Tarnowskiej, cechujący się lekko kwaśnym zapachem, zwartym miąższem i beżowym kolorem.

Więcej informacji:

http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/796063,tarnowskie-kolejnych-szesc-potraw-regionalnych-na-liscie,id,t.html

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej