W podtarnowskiej Rzuchowej powstało Centrum Produktu Lokalnego
Można tam się będzie nauczyć siać, sadzić i dbać o ekologiczne uprawy. Będzie można także kupić ekologiczną marchewkę, ziemniaki czy jabłka a w czasie degustacji spróbować potraw przygotowanych przez gospodynie z Małopolski. Cały budynek przygotowany jest do tego by nauczyć odwiedzających jak to jest być rolnikiem. Poza salami wykładowymi ma własny ogródek i kawałek pola uprawnego a na łące obok centrum pasie się 9 krów.
Wraz z wiosną w Centrum ruszyły pierwsze prace na grządkach, które już wkrótce uprawiać będą uczestnicy tamtejszych warsztatów. „Przygotowaliśmy ofertę przede wszystkim dla najmłodszych” – mówi Jan Czaja.
Centrum Produktu Lokalnego powstało od podstaw dzięki środkom z Unii Europejskiej. Od najbliższego piątku w Centrum zacznie działać sklepik z lokalnymi przetworami, a w weekendy prowadzone mają być tam warsztaty dla odwiedzających centrum.