Rozpoczął się tygodniowy odpust w Sanktuarium na Burku
Stoiska z ciastami, chlebami, przetworami, miodami i innymi przysmakami z regionu królowały na tegorocznej, już 21. edycji Święta Owoców i Produktów Pszczelich w gminie Pleśna. Impreza po raz kolejny zgromadziła prawdziwe tłumy mieszkańców, którzy chętnie próbowali smakołyków.
Dobra pogoda przyciągnęła w niedzielę (14.07) do Ośrodka Sportowo-Rekreacyjnego 'Relaks’ w Łowczówku wielu gości z rodzinami z całego regionu. Uczestnicy przekonywali, że dania były przepyszne i wystawcy faktycznie mają się czym chwalić.
– Spróbowałem teraz skrzydełko z kurczaka i jest bardzo pyszne. – Ja jem gofra i mi smakuje. – Akurat teraz jem pierogi ruskie, a wcześniej próbowałem wino z Winnicy Bogumiła. – Bardzo wszystko jest pyszniutkie. – W tej chwili jem chłodnik i jest pyszny. – Jadłam taki bardzo pyszny okręcony serdelek z kiełbaską w środku, ale najfajniejszy jest ogóreczek i smalczyk. – Serdelek jest bardzo dobry, podobnie jak chleb ze smalcem i ogórkiem. – Zjadłyśmy chlebek ze smalcem i zakupiłyśmy jagodzianki. W ogóle szczerze mówiąc, to jesteśmy tu już trzeci rok z rzędu. Mieszkamy w Tarnowie i zawsze tutaj jest coś ciekawego do kupienia z regionalnych produktów, które nie zawsze można dostać normalnie w sklepie. – Jem placuszek ze Szczepanowic, robiony na sodzie, chyba się nazywa proziak. Oprócz tego pyszne pierogi ruskie.