Jarmark wielkanocny w Tarnowie z rozmachem! Będzie kiermasz świątecznych produktów, pokazy gotowania, warsztaty i przejażdżki meleksem!
Klimat zbliżającej się Wielkanocy będzie można poczuć w najbliższych dniach w centrum miasta. Tarnowski Rynek od piątku do niedzieli (22-24 marca) wypełnią lokalni wystawcy z produktami na świąteczny stół, a już od środy (20 marca) przy ul. Wałowej na mieszkańców czekają warsztaty tworzenia pisanek i plam wielkanocnych.
„Śniadanie Wielkanocne” w Tarnowie
Wszyscy, którzy narzekają, że w Tarnowie nic się nie dzieje, będą przynajmniej na chwilę zadowoleni. Miasto dzięki otrzymanym pieniądzom z funduszy norweskich postanowiło przed zbliżającym się świętami zorganizować „Wielkanocne śniadanie” z rozmachem. W ramach wydarzenia, które potrwa kilka dni, przygotowano sporo niespodzianek dla tarnowian i nie tylko.
– Chcemy pokazać mieszkańcom i turystom tradycje świąteczne, promować markę EnoTarnowskie, dobrą lokalną kuchnię i dziedzictwo kulinarne Tarnowa i regionu. Mamy informację, że na nasz jarmark przyjadą również osoby z Krakowa i Śląska – mówi Marcin Pałach, dyrektor Tarnowskiego Centrum Informacji, które jest główny organizatorem wydarzenia we współpracy z Tarnowską Organizacją Turystyczną.
Warsztaty przy ulicy Wałowej, a jarmark na Rynku
Już od środy (20 marca) w Multimedialnym Centrum Artystycznym przy ulicy Wałowej będzie można wziąć udział w warsztatach tworzenia pisanek, zaś w czwartek (21 marca) w robieniu palm wielkanocnych (obowiązują wcześniejsze zapisy telefoniczne 14 688 90 90).
To będzie jednak przedsmak tego co zaplanowano od piątku (22 marca od godz. 13) do niedzieli (24 marca – weekend od godz. 10) na tarnowskim Rynku. Tam swoje lokalne produkty podczas jarmarku zaprezentuje ponad dwudziestu wystawców z regionu. Będą m.in. sery, wina, miody, a także produkty, które nadają się na wielkanocne śniadanie; takie jak: wędliny, chleby czy zupa chrzanowa.
Live cooking na tarnowskim Rynku
Dla tych, którzy nie mają jeszcze pomysłów na świąteczne menu, również coś się znajdzie. Z myślą o nich przygotowano warsztaty gotowania na żywo tzw. live cooking. Przez trzy dni na Rynku będzie można nie tylko poznać receptury wielkanocnych potraw, ale także skosztować smakołyków przyrządzonych przez kucharza. Zaplanowano pieczenie babki pomarańczowej z musem malinowym (22 marca), przygotowanie święconki na serwatce z tartym chrzanem i jajkiem (23 marca), a także dań z białej kiełbasy (24 marca).