15 regionalnych przysmaków Małopolski: kiełbasa z gminy Liszki, krówki spod Alwerni. Co zjeść, podróżując po Małopolsce?
Będąc w rejonie Tarnowa warto napić się herbaty lub nalewki z tarniny, okolice Krakowa – a dokładniej gminy Liszki i Czernichów znane są z kiełbasy lisieckiej, fani słodyczy natomiast koniecznie powinni spróbować krówki regulickiej. Jakie jeszcze smaki kryją regiony Małopolski? Są ich setki, my wybraliśmy tylko 15. Sprawdź, czego koniecznie spróbować!
Tarninówka – z alkoholem i bez alkoholu
Według kronikarza Jana Długosza, nazwa miasta Tarnów pochodzi od krzewów tarniny gęsto porastających pobliską górę św. Marcina. Do dziś krzewy rosną w pobliżu ruin zamku, a herbata i nalewka z tarniny stały się typowymi pamiątkami z Tarnowa. Herbata „Tarninówka” polecana jest osobom łatwo przeziębiającym się, wyczerpanym i pracującym umysłowo.