Rząd ma pomysł, jak pomóc branży gastronomicznej. Chce wprowadzić bon żywnościowy
Rząd myśli o wprowadzeniu tak zwanego bonu żywnościowego, który miałby pomóc branży gastronomicznej – ustalili reporterzy RMF FM. Pojawił się również pomysł wprowadzania obniżonego VAT-u dla tego sektora. Ministerstwo rozwoju ma między innymi o tym rozmawiać z przedstawicielami branży gastronomicznej.
Bon żywnościowy miałby stanowić zachętę do częstszego korzystania z restauracji – na razie do zamawiania potraw na wynos i z dostawą.
Rząd rozważa zaoferowanie polskim przedsiębiorcom, by kupowali bony żywnościowe pracownikom: na przykład w wysokości 100 złotych. Rząd dokładałby od siebie też pewną kwotę: na przykład drugie tyle. Szefowie mogliby więc kupować swoim pracownikom bony na przykład 100-złotowe, które miałyby wartość 200-300 złotych.
Każdy posiadacz bonu żywnościowego – podobnie jak w przypadku bonu turystycznego – mógłby wykorzystać kupon w dowolnej restauracji.
Miałoby to wspomóc branżę, która jest zamknięta już od pół roku i może działać jedynie w formule na wynos i z dostawą potraw.