15 regionalnych przysmaków Małopolski: kiełbasa z gminy Liszki, krówki spod Alwerni. Co zjeść, podróżując po Małopolsce?

26 sierpnia 2021 , Tagi: produkt regionalny

Będąc w rejonie Tarnowa warto napić się herbaty lub nalewki z tarniny, okolice Krakowa – a dokładniej gminy Liszki i Czernichów znane są z kiełbasy lisieckiej, fani słodyczy natomiast koniecznie powinni spróbować krówki regulickiej. Jakie jeszcze smaki kryją regiony Małopolski? Są ich setki, my wybraliśmy tylko 15. Sprawdź, czego koniecznie spróbować!

Tarninówka – z alkoholem i bez alkoholu

Według kronikarza Jana Długosza, nazwa miasta Tarnów pochodzi od krzewów tarniny gęsto porastających pobliską górę św. Marcina. Do dziś krzewy rosną w pobliżu ruin zamku, a herbata i nalewka z tarniny stały się typowymi pamiątkami z Tarnowa. Herbata „Tarninówka” polecana jest osobom łatwo przeziębiającym się, wyczerpanym i pracującym umysłowo.

 

Cały artykuł: https://gazetakrakowska.pl/15-regionalnych-przysmakow-malopolski-kielbasa-z-gminy-liszki-krowki-spod-alwerni-co-zjesc-podrozujac-po-malopolsce-lista-2508/ar/c8-15702298

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej